Grapes around Burgundy - Leraning world class winemaking
Nagy sikerrel ért véget az Inveris Alapítvány burgundiai szakmai gyakorlati programja, melynek során 15 borász tanuló kapott lehetőséget, hogy megismerje a francia borkészítési hagyományokat, modern technikákat.
Az Európai Unió Erasmus programjának támogatásával megvalósult projekt során 15 diák utazhatott ki a burgundiai Côte d'Or vidékére, ahol a fiatalok több pincészetnél dolgoztak és ismerkedtek a hagyományos francia borkészítési módszerekkel. A tanulók a budafoki Soós István Borászati Szakközépiskolából és a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolából érkeztek. A gyakorlatnak több százéves hagyományokkal rendelkező, a borászati kultúrát a legmagasabb szinten művelő pincészetek adtak helyt, melyek tevékenységüket Burgundia szívében, az „aranypart” vidékén folytatják. Ez a földdarab a világ legdrágább szőlőskertjei közé tartozik, északi féltekéjén vörös, a délin pedig fehérborokat terem – talán a világ legjobb (és legértékesebb) fehéreit.
A szakmai gyakorlati program keretében a résztvevő diákok megismerkedhettek a borvidék történetével és jellegzetességeivel, a francia borkészítés elméleti alapjaival. Ezt követően együtt szüreteltek a helyiekkel, részt vettek a pincékben végzendő munkákban, lehetőségük nyílt a teljes borkészítési folyamatba belelátni. A résztvevők munkájukat a világ számos pontjáról érkező diákkal és munkással együtt végezték, így értékes tapasztalatokat szereztek más munkakultúrák felől. A szervező InVeris Alapítvány képviselői szerint a gyakorlat elérte kitűzött céljait, lehetőséget biztosított ugyanis fiatal hazai szakemberek számára az eddig megszerzett tudásukat idegen környezetben kipróbálni, más embereket, tájakat és szokásokat megismerni. A tanulók életre szóló tudást és ösztönzőt kaphattak ahhoz, hogy hozzájáruljanak egy új szemléletmód és gyakorlatok meghonosításához, a magyar borkultúra fejlődéséhez.
A burgundiai borvidékről és a tudás egymással való megosztásának elvéről így írt az egyik résztvevő a beszámolójában: „Ami még meggondolandó és szimpatikus a gondolkodásukban, hogy nem zárkóznak el az” idegenektől” : a földet és az éghajlatot a külföldiek nem tudják innen elvinni, az itteni bor csak itt termelhető meg, a külföldiekre pedig szükség van az új gondolatok, az új piacok, a körforgás és a befektetések miatt is!”
A jövőben az Inveris Alapítvány tovább folytatja tevékenységeit, hogy minél több borásznövendék vehessen részt külföldi szakmai gyakorlati programon, ily módon is hozzájárulva a hazai borkultúra fejlesztéséhez. Az Alapítvány folyamatosan dolgozik kapcsolatrendszerének bővítésén, hogy a jövőben minél több országban tudjon lehetőséget biztosítani fiatal hazai szakemberek számára nemzetközi tapasztalatszerzésre. Céljaik között szerepel az „öreg kontinens” több országának bevonása mellett tengeren túli területekkel is kapcsolatfelvétel, illetve a célcsoport bővítése kertészekkel, a gasztronómia egyéb területei iránt érdeklődő szakemberekkel.
https://inveris.hu/hu/projektek/35-grapes-around-burgundy-leraning-world-class-winemaking#sigProGalleria5efb464b1f
Beszámolók: